NCS Pedicure

Voetverzorging aan huis 

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de gele of bruine kleur, soms ziet het er glazig uit. Een beetje eelt werkt beschermend, maar een teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden. Er zijn verschillende oorzaken van eelt. Bij eelt is sprake van een opeenhoping van dode cellen. Vanwege plaatselijke druk of wrijving wordt er vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aangemaakt. Bij eeltvorming zijn dat er meer dan er aan de oppervlakte afsterven, waardoor er een opeenhoping ontstaat. Een dun laagje eelt is heel normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kun je daar pijnlijke plekken krijgen.

Oorzaken van een teveel aan eelt.

De vorming van overtollig eelt kan diverse oorzaken hebben. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel moet staan, loop je meer risico. En heb je overgewicht dan hebben je voeten het zwaarder te verduren. Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is. Wanneer je ouder wordt, word je huid droger. En bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter. Druk en wrijving door niet goed passende schoenen. Het kan ook zijn dat de stand van je voeten onnatuurlijk is, waardoor er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal. 

Klachten bij eelt.

Onder de hiel of de bal van je voet kan de hoeveelheid eelt zich behoorlijk ophopen. Er kunnen daardoor eelt kloven  ontstaan, dat zijn diepe groeven die vooral rondom de hiel ontstaan. Als de eeltlaag heel dik wordt, kun je daar pijn of een branderig gevoel krijgen. Als op een klein deel van de huid veel eelt ontstaat, kan er een likdoorn ontstaan.

Hoe voorkom je eeltvorming?

Je kunt eelt vaak voorkomen door goed voor je voeten te zorgen. Smeer je voeten bijvoorbeeld elke avond in met een vette crème. Dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven. Zorg verder voor goed passende schoenen, loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool. En door op je gewicht te letten belast je je voeten niet te zwaar.


E-mailen
Bellen
Info
Instagram